valencianmusicoffice

Es  Va

Dur Escenari

Fran Bordonado, President de l'Associació de sales de Música en directe de la Comunitat Valenciana, En Viu!

Hi ha una cosa que tenim en comú les sales de concerts: la capacitat de resistir davant les adversitats. La passió per la música en viu que tenim ens ha fet buscar energies i suports en tots els fronts possibles amb la ferma intenció de dignificar i posicionar les sales com a sector estratègic, tant en l’àmbit laboral (amb la creació de llocs de treball directes i indirectes) com en l’àmbit cultural, com a sector imprescindible. La nostra funció és estar al costat dels artistes. Som el trampolí de tots eixos projectes que hui omplin grans esdeveniments, apostem sempre pel talent i vertebrem l’accés a la música d’una manera sostenible i descentralitzada. A més, estem atents a les noves tendències sense deixar de banda els estils més populars o clàssics. I, tot això, amb la duresa de moltes vegades de no aconseguir quadrar els números a final de mes. 

Així, la nostra situació continua sent relativament fràgil. Després del colp de la pandèmia que ens va tindre pràcticament dos anys sense activitat, hem d’enfrontar-nos ara a una sobre saturació d’esdeveniments programats en pràcticament tots els espais a l’aire lliure de totes les poblacions i ciutats, amb una periodicitat que de vegades frega el monopoli d’oportunitats artístiques i amb una injecció notable d’ajudes econòmiques, tant públiques com privades. A aquesta situació se li suma moltes vegades que l’accés és gratuït o amb un preu de l’entrada molt per baix de mercat. Aquesta realitat genera en la societat la perillosa i equívoca idea que la música ha de ser gratuïta o barata, una mena de “soroll de fons” per a les activitats d’oci, cosa que està molt lluny de la nostra identitat. 

Malgrat tot, per dur que semble aquest escenari, les sales de concerts seguim tenint aquesta qualitat especial de proximitat amb els artistes, la capacitat de transmetre l’art d’una forma pura i directa. D’aquesta manera, generem sensacions úniques per a aquests “pocs” elegits que aposten pels concerts en les sales del seu territori, o que fins i tot es desplacen a altres zones sabent que presenciaran un concert singular, valorant la capacitat d’arriscar que tenen les programacions de les sales per tal d’aconseguir l’equilibri i mantenir-se en la superfície dins de la indústria musical. És tanta la capacitat que tenim de “lluitar a la contra”, que el concepte de “DUR ESCENARI” és tot un “piropo” per a nosaltres. #ApoyaTuSala.