valencianmusicoffice

Es  Va

Reconéixer el Valor de la Indústria Musical

Sergi Almiñana, President de l'Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV)

Hi ha un abans i un després en la indústria de la música en directe tant a la Comunitat Valenciana com a qualsevol altra regió del món. La pandèmia va paralitzar el gran creixement que el sector havia experimentat en el període 2001-2019 amb unes xifres que van arribar al nostre país a una facturació de més de 380 milions d’euros. I va ser la Comunitat Valenciana un dels territoris que més va contribuir a aquest increment al costat de zones sempre capdavanteres com la Comunitat de Madrid i Catalunya.

Aquest creixement a la nostra regió ha tingut dos factors rellevants: la producció de grans esdeveniments i festivals musicals; i el desnvolupament d’una estratègia per a impulsar la música en directe com un sector clau en la promoció turística i de l’oci.

Aquest camí truncat ha sigut difícil de superar per al conjunt d’empreses que formen part d’un ecosistema divers i necessari perquè un concert o un festival de música puga alçar el teló i siga una realitat i una experiència completa per al públic. Aquests tres anys plens de dificultats, des de la pandèmia fins a l’actual crisi energètica, han visibilitzat d’una banda la manca d’inversió i fragilitat d’aquest sector, però també el potencial per a ser una indústria estratègica, altament preparada i amb una gran capacitat d’adaptació.

El camí per a recuperar aquesta senda de creixement requereix desenvolupar nous reptes i oportunitats que permeten a aquesta indústria adaptar-se a un model de consum de la cultura en directe en constant evolució on la tecnologia, la digitalització i la sotenibilitat ja són decisives en la definició del nou ordre mundial.

En aquest sentit, seguim tenint un camí per rcórrer perquè les nostres administracions consideren la música en directe com una indústria en termes de contribució a l’economia i a la creació de l’ocupació i, en coseqüència, destinen recursos per al seu desenvolupament com succeix en altres sectors. El teixit empresarial de la música en directe estructura en aquests moments, i més que mai, un model de dinamisme sectorial. Ho fa amb el desenvolupament d’associacions empresarials organitzades per implementar i consolidar un model de col·laboració entre les administracions públiques i el sector privat.

Tenim una gran oportunitat per impulsar i activar dinàmiques de col·laboració des de l’àmbit local i autonòmic perquè la música en directe es consolide com un element clau en el desenvolupament de les nostres ciutats.