valencianmusicoffice

Es  Va

Fer Ciutat A Través de la Música

Quique Medina, Director de l'Agència Districte

La música és una eina potent de transformació i millora de l’espai públic. Des d’Agència Districte -després de més de 10 anys d’observació, anàlisi, escolta i posada en pràctica de casos reals- hem pogut concloure que hi ha alguns factors coincidents en iniciatives sonores ubicades en llocs menys habituals, més imprevistos, que les sales o auditoris. 

La recurrència i continuïtat (cicles); el suport públic/privat (necessitat d’esponsorització); una estratègia comunicativa treballada i homogènia; el caràcter diürn, a l’aire lliure i desestacionalitzat (tot l’any); l’amplitud i la barreja de públics; l’adaptació i la integració en l’espai; i el valor prescriptiu i artístic de la seua programació són algunes de les característiques comunes i necessàries en aquest tipus de propostes.

Exemples reals com La Pèrgola de la Marina de València, el Port a Castelló o Serialparc han demostrat que la Comunitat Valenciana és -a causa de la morfologia de les seues ciutats i les seues condicions climàtiques- un enclavament ideal per a aquest tipus de projectes culturals. Projectes musicals que, sense dubte, reforcen l’estratègia comunicativa i la riquesa de zones de les ciutats infrautilitzades abans.

  • El paradigma de la Pèrgola de València. 7 anys, milers d’espectadors (al voltant de 100.000) i més de 200 concerts després (ni en pandèmia es va aturar), el cicle de concerts de la Pèrgola de la Marina de València s’ha convertit en el més sòlid d’Espanya dins les seues característiques i en punt de trobada habitual, de cada dissabte, dels valencians.
  • Al Port, o com extrapolar l’experiència a Castelló. El juny del 2021 l’Autoritat Portuària de Castelló va buscar acurtar la distància (física i psicològica) amb el centre de la ciutat. Hui s’ha aconseguit el repte d’articular una programació musical que permet establir la quotidianitat de viure la façana marítima com un espai de referència.
  • Serialparc, activació dels parcs a través de la música. El cicle es tradueix en l’activació en sèrie dels parcs de València a través de la música. Una activitat anual que permet al públic embeure’s de les zones verdes de la ciutat i gaudir d’una sèrie de concerts dominicals que eixamplen i vertebren les costures de la urbs.